23. heinäkuuta 2013

Raglanhiha paita Joka Tyypin Kaavakirjasta

TUULEE NIIN, ETTÄ TUKKA LÄHTEE!

Kaava: Joka tyypin kaavakirja, perus raglanhiha paita, nyt vaihteeksi koko M.

Kankaat: Touko-kesäkuun vaihteen mekkoviikon projekteista jäi hieman kukallista viskoositrikoota, jota nyt yhdistin turkoosiin 1-väriseen single trikooseen. Kukkatrikoopala oli liian lyhyt makuuni, joten surautin paidan alahelmaan "lisäkkeen" tuomaan pituutta.


Ihan hyvä on myös kaavan koko M, mutta jos teen pidempiä tunikoita ym. "liehuhelmoja", on syytä pitäytyä koossa L, jossa on takamuksessa paremmin väljyyttä.
Ja poseeraus vielä edestä. Yllättävän hyvin käy kukkakuosiin turkoosi väri, se mun lemppari :)

22. heinäkuuta 2013

Venepääntie pusero siilit trikoosta

Siilit - ne syksyn tuovat tullessaan... No toivottavasti ei!! Toivottavasti kesää on vielä jäljellä!

Tämä puseron malli on ollut keväästä saakka pitkähihaisissa puseroissa suosikkini.

Kaava on kopioitu vanhasta puserosta, versioita alkaa olla jo aika monta: oranssi, peppineulos ja Lillestoffin Springtime paidat tulevat nyt ainakin heti mieleen.

No jokatapauksessa tämä Trikoo kangas siilit puhutteli minua jo heti varastoon saavuttuan. Halusin nimittäin kokeilla, miten kangas käyttäytyy näin päin, kun pakalla se on "pystypäin".
Kankaasta piti tulla alunperin tyttärelleni yöpaita, mutta päätyikin minulle käyttöpaidaksi. Ehtiihän tuota vielä ostaa, jos yökkäriä tekee vielä mieli, kun kelit viilenevät ja syksy saapuu :)

Aika kiva on näin päin tämä kuosi. Laitan kuvat normaalista poiketen tähän suurena, jotta näkee kuosin paremmin.
Hihoissa, pääntiellä ja paidan alareunassa on käytetty kotimaista resoria, sävynä tumma suklaa. Ehkä tähän paitaan omasta mielestä sopiikin paremmin resori kuin trikoo hihansuihin. Se tuo napakkuutta puseroon. Esimerkkinä trikoosta on puserot oranssi ja Lillestoffin Springtime (linkit puseroihin yllä).
14v tyttäreni halusi ehdottomasti ottaa tämän kuvan. Istuskelen mökillä ja odottelen....
...kesäistä auringonlaskua.

19. heinäkuuta 2013

Raglanhiha paita: Lillestoff Stripes Butterfly Woman

Raitoja, raitoja, raitoja...
Vinoraitoja, vinoraitoja, vinoraitoja...

Nyt on niin muotia tehdä vinoraitoja, että olihan minunkin kokeiltava.

Kaava: Joka Tyypin Kaavakirjan raglanpaidan perusohje, koko L

Kankaat:
Raidat: Lillestoff Stripes Butterfly Woman, luomutrikoo

1-värinen: trikoo kangas single, sävy nro 6 tumma harmaa


Piirsin kaavaan raidan kohdan etukappaleelle, miten jyrkästi haluan raidan kulkevan. Sen jälkeen leikkasin kappaleen kankaalta. Sitten asetin valmiin oikean kappaleen oikean puolen vastakkain kankaalle niin, että sain raidat kohdistettua. Oli aika haasteellista, mutta hyvin selviydyin. Jonkin verran oli haasteita myös ommellessa, kun kangas jousti eri tavalla kuin on tottunut.






Hihoista tuli juuri sen pituiset kuin kangasta oli saatavana eli tuon mittainen pala oli tummaa harmaata singletrikoota kaapissa aiemmista projekteista jäänyt. 3/4 hiha on töissä passeli. 

Pääntien kanttaukseen käytin samaa trikoota, tässä kaitaleen leveys on noin 5,5cm ja pituus on noin 10% vähemmän kuin koko pääntien pituus. Tosin siitäkin pituudesta minulla jää aina jäljelle kaitaletta eli valmis pituus on varmaankin noin 15% valmiista pituudesta. Tikkauksessa käytän peitetikkikonetta ja kahta neulaa.




Tässä vielä lähikuva (tai paremminkin lähempi kuva) raidoista. Suht hyvin on kohdistus onnistunut, mutta vaati kyllä normaalia enemmän keskittymistä.

18. heinäkuuta 2013

Mummolassa paidat pojille

No joo, tulihan niille pojillekin tehtyä mummolassa trikoosta heti jotain, tadaa... paidat. Tietenkin!
Tai siis hetkinen, eihän tässä kuvassa ole pojat vaan tyttö ja poika :D

Niinhän siinä nimittäin taas kävi, kun aloin ommella LAPSILLE jotain, että tuli piirrettyä AIVAN VÄÄRÄT koot! Luulisi nyt viiden lapsen äidin tietävän lastensa koot!

Siis jostain syystä mulle käy näin tosi useasti lasten kaavoissa, että valmis vaate on liian iso. Meidän perheessähän se ei periaatteessa ole ongelma, kun todennäköisesti on joku isompi käyttäjä tiedossa, mutta ärsyttää, kun kokomäärittely menee pieleen.



Perus raglanhihapaidan kaava on Ottobre eli OB 4/2013 mallinro 33 Ruler, piirrettynä koot 134 ja 146cm. Nuorimmat poikani Eeti (syksyllä eppuluokkalainen) ja Verni (toppuluokkalainen) ovat juuri tuon kokoisia, mutta nyt kävikin niin, että paidat menivät yhden lapsen yli seuraavalle. Eli veljekset eivät pääsekään aloittamaan näillä puseroilla syksyn koulutaivaltaan. 

Kankaat:
Trikoo kangas mummolassa
Joustava collegekangas, väri ruskea

Ja taas kerran ylistän joustocollaria, joka on aivan mahtava kangas. Tässä mallissa se on sekä hihoissa että kanttauksissa. Taipuu kapeisiinkin kanttauksiin.









"Äiti, oho, mä putosin tästä puomin päältä, mutta näkyykö mun yökkärin housut? Mä nimittäin aion ottaa tän paidan yöpaidaksi näiden shortsien kanssa." Se siitä koulunaloitus paita ideasta :D. Onneksi koulun alkuun on vielä aikaa ja uusia kankaita ehtii varmasti leikkuuseen sitä ennen. Ja varmaan pitää ne pienemmät kaavatkin sitten piirtää... ja...ja...

Ja nähtäväksi jää myös se, kuinka paljon meidän 11v Pirpa tuosta paidasta sitten loppujen lopuksi tykkää. Nyt ainakin suostui ottamaan sen omaan vaatekkaappinsa.

Tunikamekko mummolassa trikoosta

Trikoo kangas Mummolassa: tämän vuoden yksi kangasprojekteistani on ollut jo jonkin aikaa valmis, mutta vasta nyt pääsi itselle vaatteeksi asti.



Voiko itsekkäämpää ideaa olla kuin tehdä tästä kuosista ensimmäisenä itselle jotain? Ja vielä MEKKO! Vai tunikakos tuo on? Mekkotunika! Kuitenkin on sen verran jälkikasvuakin kertynyt, että olisi tietenkin ensimmäisenä mieleen tullut heille jotain tästä kuosista  ommella. No, mekkopa tuli itselle tehtyä ja hauskahan se onkin!

Tunikamekon pituus on kyllä sellainen, että tarvitsee julkisilla paikoilla leggarit tai muut hieman peittävät alleen. Mutta näissä kuvien maisemissa unohtui ne kokonaan päältä - niin ihastuksissani olin uudesta mekkosestani.












Kaava: Suuri Käsityökerho 5-6/2011 lehdestä, tässä mallissa kopioituna koko 40. Kiitos Terhille ideasta sekä kopioinnista!

Sen verran muutin alkuperäistä kaavaa, että rinnanympäryksen  kokonaisympärysmitasta kavensin kaavaa 4cm. Tässä kuvassa huomaa myös, että olisi pitänyt ehkä hieman nostaa kainaloa ylemmäs tai vastaavasti pidentää hihan pituutta varsinkin tuossa etuosassa.






Hihat: trikoo kangas pilkut turkoosi
Kanttaukset: 1-värinen single trikoo valkoinen




MUUTEN: Kankaan matka ihan ensimmäisistä alkuvedoksista aina lopputuotokseen saakka on pitkä, jopa parin vuoden prosessi, jossa hiotaan kaikki viimeisen päälle kuntoon ja mietitään materiaalit jne. Tämän mummolassa kuosin halusin ehdottomasti toteuttaa trikoona. Suunnittelija kuosille on Henni Mustakorpi.

17. heinäkuuta 2013

Hame (joustava collegekangas)

Tästä hameesta vähän paljastinkin jo aiemmin päälläni olevan hihattoman topin postauksen yhteydessä, mutta nyt lisää, kun ehdin vähän siitä kirjoittaa.

Kaava on tämän kesän suosikkihameesta kopioitu oma malli hieman muunneltuna. Ainahan sitä jotain täytyy muuttaa.

No, joka tapauksessa minulla on ollut jo pidempään haaveena ommella ihanasta joustavasta collegekankaasta jotain muutakin kuin paidan hihoja ja resoreita ja nyt se haave toteutui tämän hameen muodossa.

Kangas: joustava collegekangas, sävy murrettu oranssi.

Ja vaikka nyt kehunkin omaa myymääni kangasta niin on kyllä kehut paikallaan. On taas jälleen kerran todettava, miten upea kangas tämä on: yhtä pehmeä ja taipuisa kuin trikoo, mutta jämäkkä kuin collari. Voiko kankaalta enää enempää tässä tapauksessa vaatia? Lämminkin tuo materiaali on, joten seuraavaksi tästä kankaasta lähtee kokeiluun sitten housut jollekin perheen jäsenistä. Ihan jännittää, kuka sitten syksyn ensimmäiset housut päällensä saa. Täytyy ilmeisesti ensin käydä hieman perheen vaatekaappeja läpi, kuka on eniten pitkien housujen tarpeessa. Näinhän siinä aina käy syksyllä, kun ilmat viielenevät, että kevään suosikkihousut ovat lapsilla yleensä liian lyhyet. Taidankin jopa tänä syksynä toivoa, että näin käy monillekin housuille :)



Ja tässä sitten vielä ns. pyllistyskuva :) Eli hame on tavallaan kolmesta osasta tehty: helmaosa (jossa on 4 kaistaletta), lantio-osa (kahdesta kappaleesta) ja vyötärökaistale (yhdestä kappaleesta). Hmm. hieman tuo kyllä rauhattomalta näyttää, mutta koska istuu päälleni kuin hanska käteen, ei haittaa yhtään. Sitä paitsi kuten yllä olevissa kuvissakin, on minulla yleensä aina paidan helma vaatteen päällä, tulee näkyviin vain helmaosa.

Etuhelma on hieman lyhyempi kuin takahelma, tulee hieman kellohelman vaikutetta. Pituus on täydellinen, ei liian lyhyt!

16. heinäkuuta 2013

Raglanhiha tunika

No niin, nyt sitten VIHDOIN "uskaltauduin" tekemään Joka Tyypin Kaavakirjasta ensimmäisen vaatteen. Jälleen mittasin itseni (olenpas viime aikoina kunnostautunut tällä saralla!) ja olin täysin kaikilta mitoiltani kokoa L. Kaavan olinkin piirtänyt jo ajat sitten, mutta en jostain syystä ollut vielä saanut mitään valmiiksi asti.

Tällainen siitä tuli!
Ei siis vähempää voisi violetti olla minun värejäni, mutta kyseessä olikin SPESIAALITAPAUS eli äitini 70-vuotis juhlat. Äitini taas puolestaan rakastaa violettia, kaikissa sen sävyissä, joten yksi lahjoistani äidilleni oli tulla hänen juhliinsa hänen lempiväreissään. Mitään konkreettisia lahjoja ei saanut viedä, joten keksinpäs jotain omaperäistä. 

Onneksi sentään oranssia ja turkoosia löytyy tästä kuosista, joten pystyn huiveilla ja housuilla säätämään asua omakseni kyllä. Hukkaan ei mene :)
Kankaat: Lillestoff Tulipa luomutrikoo sekä 1-värinen singletrikoo nro 29 fuksia. Jopas sopivat yhteen kuin kaksi marjaa!

1-väristä fuksian väristä trikoota minulla oli juuri tuollainen hihaan sopiva pala, joten pituus tuli suoraan siitä. Koska oli luvattu koleaa keliä, jatkoin hihaa vielä kuosikankaalla (2-kertaisella, jotta voi tarvittaessa vaikka sitten kääriä vähän).
Niin ja sitten vielä kaavasta: täytyy kyllä sanoa, että yllättävän hyvä tuli - jotenkin tuo yläosa on ehkä hieman väljä raglan vinosta kohdasta. Täytyy kokeilla kokoa M vielä, miltä se tuntuu. Joka tapauksessa luulen kaavan olevan yksi suosikeistani tämän vuoden projekteissa.

Pituuteen lisäsin noin 25cm. Etuhelma on hieman lyhyempi kuin takahelma. Molemmat helmat kaarsin kellolle.
No niin ja sitten se ihanuus eli PITSIKUKKA! Ommellinen blogin Liisan kanssa teimme alkukesällä vaihtareita ja ensimmäinen sen pussin sisällöstä löysi tiensä nyt tähän juhla-asuun. Kiitos Liisa!
Äidin yksi lempikukista: Keijunmekko.
Väri on juuri se oikea! ONNEA ÄITI!

Hihaton toppi

Tule flow takaisin, tule!

Tässä alkaa olla aineksia taas ompeluonnistumisen kanssa. Onneksi Flown kadoksissaolo ei kestänyt kauan!

Lillestoff Springtime luomutrikoo on aivan ihana! Siitä valmistui itselleni hihaton t-paita, kun jäi edellisestä venepääntie pusero-ompelusta tällainen pala jäljelle. Ensin tulee kolme isoa kuvaa paidasta, kun tuo kuvien tausta on niin ihana - pakko laittaa. Kuvat on otettu juuri ennen sadetta, mikä on mielestäni paras sää kuvien ottamiselle.




Ja sitten itse paidasta vähän tarkempi kuva:

 Eli tässä tosiaan paita vähän lähempää otettuna. Kaava on kopioitu vanhasta topista, joka oli hieman ohuempaa kangasta ja jännitin miten tämä luomutrikoo tähän kaavaan "taipuu". Hyvin tuntuu taipuvan ja toppi onkin ollut jo monta kertaa päällä. Tässä kuvassa topin kanssa on hame, joka on tehty Joustavasta Collegekankaasta. Siitä enemmän seuraavissa kertomuksissa.

Topin pään- ja kädentiet on tällä kertaa kantattu kotimaisella resorilla, väri 119 tummasuklaa.


15. heinäkuuta 2013

Venepääntie pusero


Tämä paita on ommeltu samalla kaavalla kuin aiemmin tänä kesänä ompelemani peppipaita ja oranssi paita.
Kaava on hyvä. Ja tietenkin aina ne hyvät on kopioitu valmiista paidasta. Haittaakse?

Tähän versioon olin valinnut Lillestoffin Sprintime trikoon ja vaaleansininen single on viime vuosisadalta, hih, oman kaapin kätköjä. Yllättävän hyvin sopii tähän kuosiin vaaleansininen, kun alun perin olin ajatellut yhdistää ruskeaa, oranssia tai vihreää.
Työssäni olen paljon tietokoneella ja päätetyöskenetelyssä tykkään, että paidan hihat ovat 3/4-pituiset. Tässä mallissa hihat ovat lisäksi tarpeeksi tiukat, jotta pysyvät ylhäällä pakatessani tilauksia postiin lähetettäväksi. Itse paitaosa on hieman väljä, ei purista :)
Ja vielä yksi otos sivulta. Tässähän alkaa jo aiemmin kapiaamani ompeluflow tulla takaisin.

14. heinäkuuta 2013

Oriental Tunic

MISSÄ MUN FLOW ON?!

Nyt on kateissa se kuuluisa ompeluflow. Ei etene ompelut, ei. Tai tökkii pahemman kerran. Tämä malli on kopioitu monet kesät nähneestä tunikasta, jonka ihan varta vasten leikkasin osiin, jotta saan täysin samanlaisen. Mitähän siinä sitten tapahtui, kun rinnan alla oleva empire-leikkaus siirtyi noin ylös ja on nyt rinnan päällä. Alkuperäisessä tunikassa leikkaus on reilusti rinnan alla.

No, ajattelinpa sitten, että haittaako tuo mitään, tämähän voi ollakin Aasialaistyylinen Oriental Tunika, kun leikkaus on selvästikin kimono-tyyppinen. Silti tuntuu flown olevan kateissa...


Ihanasti sopii yhteen joustava college (turkoosi) sekä trikoo. Venyvyyden erot eivät haittaa yhtään tässä vaikka sitä pelkäsin. Nyt vain kaavaa muokkaamaan sen verran, että seuraavalla kerralla saadaan oikeaan kohtaan etukappaleen leikkaus. Muuten malli on ihan yhtä mukava kuin alkuperäisessäkin tunikassa.
Jännä homma, miten kankaita yhdistelemällä saa mukavia muunnoksia aikaan. Idea tunikan kuoseihin lähti siitä, että turkoosia joustocollaria ei ollut minulla kuin tuollainen vajaa takakappaleen kokoinen pala (+nipin napin V-kaula-aukkoon). En halunnut tähän ensimmäiseen kaavan kokeiluversioon käyttää mitään uutta kangasta. Trikoo on nähty toukokuussa ompelemassani mekossa.


9. heinäkuuta 2013

Summer basic teeppari, vol. 2

Muutama päivä sitten julkaisin täällä blogissa ompelemani Summer Basic teeppari, joka ei ollut jostain syystä mieluinen. Pakko oli kokeilla toisella kankaalla samaa ohjetta (OB 2/2013).

Ja oikein pistin haastetta kehiin tässä versiossa edelliseen: halusin nimittäin käyttää edellisten projektien kankaanloppuja tähän paitaan. Yhdistin Lillestoff Butterfly Woman luomutrikoota, Trikoo kangas tähdet harmaata ja Trikoo kangas pilkut harmaata.

Eli ensin ompelin eri kankaat yhteen ihan normaalisti langansuuntaisesti (harmaa pilkut kaistale olisi saanut olla kapeampi, tuli aika massiivinen tuosta kohdasta, mutta toisaalta tähti on nyt aika kiva, näyttää ihan ranglan hihalta). Sen  jälkeen leikkasin paidan osat niin, että etukappaleelle tuli yhdistetyt kaistaleet ja takakappale on yhteinäinen osa.  



Tähänkin tein alaresorin. Olisiko se pitänyt jättää pois, on aika pitkä tämä malli minulle?

Ihan kiva oli kokeilla yhdistää eri kankaita samaan vaatteeseen, mutta kyllä tämä kaava/malli on nyt jätettävä, ei ole minun makuuni ollenkaan. Tai sitten muokattava REILUSTI.
















Ja vielä yksi poseeraus.
Hymyn häive sentään karehtii (melkein) huulilla eli jatketaan muina miehinä seuraavia projekteja kohti.

4. heinäkuuta 2013

Summer basic teeppari

No niin, olihan minunkin kokeiltava suosiossa olevaa Ottobre Summer basic paitaa (ohje OB 2/2013).

En ole vähään aikaan (ts. noin 15 vuoteen) tehnyt itselleni Ottobren kaavoilla mitään, joten tällä kertaa jopa ihan mittasin itseni ja piirsin + leikkasin mittojeni mukaisen koon.


Alareunaan tein resorin kuosikankaasta (jonka sain lahjoituksena entiseltä työntekijältäni, kivoja sellaiset työntekijät :). Sekö siinä mättää - siis tuo alareunan pystyraita?

Pohdiskelen siis, onko tämä sitten "muka" oikea koko? Kamalan löysä keskeltä ja onko pituuttakin sitten liikaa. Näytän aivan jauhopussilta! Vai onko se tuo vaakaraidoitus pusero-osassa? Mikäs tässä nyt oikein on... täytyypä testata toisella kankaalla liekö aivan huono minun vartalomallilleni tämä kaava. Vai mallissako vikaa? Vai onko vaan liian iso koko? Sitä paitsi jalkani ovat "kadonneet" kuvasta, ehkä tämä onkin joku trikkikuva!

No onneksi jotain hyvääkin tässä työssä eli keksin kätevää käyttöä niille pienille silkkinauhan pätkille, jotka leikkaan valmisvaatteista pois. Ai mitenkä niin "hamstraaja"... No nämä pikkupätkät kannattaa tietenkin käyttää juurikin tällaisessa työssä, jossa olkasauma ei ole täysin langansuuntainen. Nauha saumuroinnin sisällä tuo ryhdikkyyttä eikä varmastikaan lähde olkapää pussittamaan kovassakaan käytössä. Joo, tähän työhön ihan tarkoituksella valitsin vähän räväkämmän värin nauhaan, jotta saan otettua hyvän esimerkkikuvan. Normaalistihan nämä nauhat valitaan sävy-sävyyn kuosikankaan kanssa.